Metro Rotterdam dinsdag 04 december 2012

MAINTENANCE COLLEGE.
Door contact te houden met bedrijven, behouden techniekdocenten en -studenten feeling met het bedrijfsleven.

Wanneer je Ruud van Aalst als kleine jongen een cadeau gaf, dan wist je niet zeker of het heel zou blijven. "Ik wilde altijd weten hoe een apparaat werkte en haalde alles uit elkaar. De interesse voor techniek heeft er bij mij altijd ingezeten." Inmiddels heeft Ruud van techniek zijn beroep gemaakt. Als praktijkbegeleider en docent werkt hij bij Goflex; Daarnaast ontwikkelt hij, in samenwerking met het Albeda en Zadkine opleidingen voor Maintenance College. Daarbinnen werken Deltalinqs, het Albeda College. Zadkine en het STC samen. "De techniek blijft boeien, want de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op."

De werkzaamheden van Ruud zijn heel divers. Hij volgt leerlingen in de praktijk, geeft les en begeleidt hen intensief. Onder andere bij de opleiding onderhoudsmonteur. Ook kijkt hij wat leerlingen nodig hebben om in de praktijk aan de slag te gaan. Vervolgens ontwikkelt hij daaromheen de lessen. "De situatie op school moet een afspiegeling zijn van de praktijk. Ik heb dus veel contact met het bedrijfsleven."

GOEDE ARBEIDSMARKT
“Veel technici gaan binnen tien jaar met pensioen, dus de vraag zal alleen maar stijgen.”
Ruud van Aalst - Goflex Young Professionals B.V., lesontwikkelaar voor het Maintenance College


Ruud is al Van jongs af aan nieuwsgierig naar de werking van apparaten of spullen. "En dus haalde ik van alles en nog wat uit elkaar", lacht hij bij de herinnering. "Om dit dan vervolgens weer aan de praat te krijgen, was natuurlijk lastiger! Later ging ik ook aan de slag met mijn fiets en brommer. Altijd wilde ik weten hoe dingen in elkaar steken. Die interesse heb ik nu nog."

Als techniekdocent probeert Ruud altijd de praktijk binnen de lespakketten te verwerken. "Door contact te houden met bedrijven, behoud je de feeling met het bedrijfsleven. Dáár vinden immers de eerste ontwikkelingen plaats. Vervolgens vertaal ik die naar de lessen. Zo bouw ik momenteel een minifabriekje met mijn leerlingen, waar ze op een veilige manier alle aspecten van een productie-installatie en de ins en outs van maintenance leren kennen."

"De wereld van techniek is voortdurend in beweging", gaat hij verder. "Het vakgebied is enorm breed: de ene keer heb je te maken met elektronica. Dan weer met datacommunicatie of bijvoorbeeld meettechnieken en dat allemaal met behulp van computers en laptops. Om van een idee iets concreets te maken, dat blijft de uitdaging. Bovendien is de arbeidsmarkt uitzonderlijk goed. Zeker in de maintenance en industrie. Veel technici gaan binnen tien jaar met pensioen, dus de vraag zal alleen maar stijgen."

 

"Een aanrader dus voor studenten die wel van een uitdaging houden", zegt hij. "En die gemakkelijk kunnen leren tijdens het werk. Ook moeten ze zich voortdurend willen ontwikkelen. Vaak ben verantwoordelijk
voor zeer kostbare installaties. Je werkgever moet dus op je kunnen vertrouwen. Je bent verantwoordelijk, betrouwbaar en zorgvuldig. En je hebt een natuurlijke feeling voor techniek."

Ilja Post
rotterdam@metronieuws.nl