Jordi (25 jaar) komt uit Maurik en zit in het derde jaar van de BBL opleiding Mechatronica op het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Hij is inmiddels al 3 jaar aan de slag bij de technische dienst van Alabastine waar er altijd wel wat te beleven valt.
Het is geen toeval dat Jordi terecht is gekomen bij Goflex. Hij deed zijn vooropleiding als Meubelmaker bij de school die naast het Goflex gebouw in Den Bosch staat. “Ik begon steeds meer te twijfelen aan mijn opleiding en wilde graag verder kijken.” Dat deed Jordi letterlijk, hij zag namelijk de Goflex ‘open avond vlag’ uithangen en besloot een bezoek te brengen aan het trainingscentrum in Den Bosch. Tijdens de open dag kwam onze adviseur Arno, meer te weten over Jordi’s kennis en interesses. Na een goed gesprek en wat vooronderzoek begon hij met zijn studie BBL-opleiding Mechatronica. In de eerste instantie wilde hij de opleiding Operator doen, maar Arno constateerde dat Jordi met zijn voorkennis en ervaring toch beter een andere opleiding kon doen waar hij meer een controlerende functie zou hebben.
Bootcamp tijdens Corona
“Het was niet makkelijk om tegelijkertijd te leren en te werken. Ik heb de versnelde versie van de bootcamp moeten doen, omdat Goflex samen met heel Nederland de deuren moest sluiten. Dat was wel even spannend, maar uiteindelijk bleek de versnelde bootcamp wel prima te lopen. Samen met Loek ben ik contact gekomen met Alabastine. Zij ontwikkelen en produceren in de fabriek een compleet assortiment aan producten die de doe-het-zelver helpt om hout, steen, metaal, tegels & voegen voor te behandelen.
De bootcamp heeft mij enorm heeft geholpen met het verbreden van mijn kennis en met het snappen van bepaalde zaken op mijn leerwerkplek. Ik heb de basis van het vak geleerd en o.a. hoe je veilig moet werken. Met de cursus Elektrotechniek leerde ik hoe je schakelingen in elkaar zet. Dat heeft echt baat gehad bij Alabastine, omdat ik daar ook mee te maken krijg.”
Werkzaamheden bij Alabastine
“In het begin wist ik mijn weg wel te vinden bij Alabastine waar ik toen voornamelijk op afstand werd begeleid. Soms was dat wel een dingetje, omdat je niet meteen kon zien als iemand ergens naar wees wanneer er wat werd uitgelegd. we moesten natuurlijk ruim afstand houden, anderzijds hielp het wel enorm om zelf dingen te ontdekken.” Zijn leerwerkplekbegeleider Aadil (Supervisor Maintenance) kan dat ook beamen. Hij is ook zeer tevreden met Jordi en heeft er voldoende vertrouwen in om hem vooral zijn ding te laten doen. Zo werkt Jordi bijna geheel zelfstandig aan het groot onderhoud van een machine met een team van drie.
Afwisseling is leuk
“Bij het groot onderhoud wordt alles visueel geïnspecteerd en op werking getest, bijvoorbeeld alle lagers, cilinders en afdichtingen worden gecontroleerd op slijtage en waar nodig vervangen. Daarbij moet je een lijst maken met de defecten en dan gaan ze het opnieuw opbouwen, dat doe ik nu samen met Aadil en Johan. Vanochtend waren we het volume aan het afstellen. Ik vind het wel leuk, het is geen standaard werk. Die afwisseling is leuk, je leert andere dingen. Door de machine uit elkaar te halen, leer je de machine ook echt kennen en als er storing is dan kan je gerichter zoeken. Ik heb de vrijheid gekregen om mijzelf daadwerkelijk te kunnen ontwikkelen en daar ben ik erg blij mee."
Wonen en (over)werken
"Mijn werkdag begint vanaf 07:45 uur en eindigt vaak om 16:45 uur”. Het komt het wel eens voor dat Jordi moet overwerken, omdat iets echt niet kan wachten. Dat vindt hij niet erg: “Ik woon toch hier achter”. Hij neemt ons mee naar achteren en opent het rolluik. “Ja, daar woon ik dan”, en dat blijkt, Jordi’s huis grenst namelijk aan het fabrieksterrein. De woning kwam precies op het juiste moment vrij en toen Jordi nog op zoek was naar woning. Op de vraag of hij zich nog weleens verslaapt antwoordt hij lachend dat het wel goed zit bij hem en hij altijd netjes op tijd is.
Werkzaamheden
“De leidinggevende beslist wat prioriteit heeft, maar ik heb ook mijn eigen inbreng. Soms geef ik ook aan van joh dit is voor mij een klusje van 5 minuten en dit is een klusje van drie uur. Wat wil je dat ik doe? En als ik zelf die keuze moet maken, dan durf ik dat ook wel aan te geven bij Aadil.
Ik denk dat ik mijn doel bij Alabastine al heb gehaald. Ik ben een beetje een manusje van alles en probeer dan ook zoveel mogelijk te leren en te doen. Mijn collega’s ondersteunen mij waar nodig is en andersom doe ik hetzelfde. Er heerst onderling veel respect voor elkaar en er zit een goede wisselwerking in de begeleiding.
Soms heb ik hulp nodig van een collega, die neemt dan ook de tijd om mij het één en ander rustig uit te leggen. Soms ben ik degene die een collega wat moet uitleggen en als ze erachter komen dat ik nog leerling monteur ben, dan reageren ze verbaast. Ja, dat zie ik wel als een compliment. De samenwerking tussen de jonge en oudere generatie gaat goed samen”, zegt Jordi met een brede glimlach.
Begeleiding bij Goflex
“Loek neemt zo nu en dan contact op met de vraag of hij mij nog ergens mee kan helpen. Ik ben blij met de begeleiding die ik krijg. Door met elkaar te communiceren kunnen we elkaar helpen en kan Loek mij ondersteunen waar nodig is. Hij heeft natuurlijk niet overal een oplossing voor, maar hij probeert wel altijd met mij mee te denken.
Je merkt wel de vertaalslag van school naar Goflex. Daar waar ik normaliter gewoon huiswerk krijg en het op eigen houtje moet uitzoeken, heb ik bij Goflex bijvoorbeeld instructeur, Menno. Die kan zijn verhaal met zovéél passie vertellen. Je merkt echt dat er diepgaande kennis schuilt bij die man en dat hij plezier heeft in zijn werk. Ja heerlijk, kom maar met die passie, laat maar weten wat je te vertellen hebt. Die combinatie met leren en werken maakt het echt waardevol!
Als ik één tip mocht geven aan iedereen die twijfelt over zijn/ haar studie, wees niet bang om het gewoon te proberen. Beter proberen en weten dat het niet werkt, dan dat je niets doet, want dan verandert er ook niets."