Opleidingen middenspanning monteur, eerste monteur

 

Niveau 2 en 3
Leerweg Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)
Crebo 25270, 25274

Opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

De opleiding Middenspanningstechnicus leert je werken met spanningen tot wel 25.000 volt. Je leert het monteren, onderhouden en repareren van middenspanningsdistributiesystemen. Daarnaast ontwikkel je leidinggevende vaardigheden en verdeel je het werk binnen je team. Veiligheid staat altijd voorop in deze opleiding. Naast de kernvakken volg je één of meer keuzedelen, bijvoorbeeld om door te stromen naar een vervolgopleiding, zoals technicus elektrotechniek.

Naast de beroepspraktijkvorming bij Goflex volg je les op school om te werken aan de theorie van het vak. Dit wordt vaak digitaal aangeboden en daar kun je op je eigen tempo doorheen werken. Je krijgt onderwerpen zoals algemene elektriciteitsleer, inspectie, begroten, normen NEN1010, verlichting en vak theorie.

Naast de beroepsgerichte vakken krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

De opleiding duurt 2 jaar per niveau en vindt plaats in een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL).

Beroepsbeeld
Waar werk je en wat doe je?

 

 

Energietransitie

Met de opkomst van de energietransitie en de introductie van smart grids, heeft het werk van een monteur middenspanning een nieuwe dimensie gekregen. Deze monteurs spelen nu een cruciale rol bij het integreren en onderhouden van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windturbines, in het elektriciteitsnet. Het zorgvuldig aansluiten van deze hernieuwbare bronnen op het middenspanningsnetwerk vereist technische expertise en begrip van het energiesysteem.

Daarnaast zijn monteurs ook betrokken bij de implementatie en het onderhoud van smart grids. Deze geavanceerde systemen maken gebruik van digitale technologieën en realtime communicatie om de elektriciteitsvraag en -aanbod in balans te houden. Het monitoren en onderhouden van deze nieuwe technologieën is essentieel om de betrouwbaarheid en stabiliteit van het energienetwerk te waarborgen. Monteurs werken samen met engineers en IT-specialisten om smart grids te coördineren en te beheren, en profiteren van data-analyse om storingen te voorspellen en te voorkomen. Het werk van een monteur middenspanning omvat dus niet alleen traditionele reparaties en onderhoud, maar vereist ook een proactieve benadering om de duurzame energietransitie te ondersteunen en te zorgen voor een slimme energievoorziening voor de toekomst.

Als Middenspanningstechnicus werk je aan het vervangen van verouderde spanningsomvormers en het testen van kabels. Je zorgt ervoor dat de installatie weer naar behoren draait en schrijft alle testresultaten op opleverformulieren. Communicatie met collega's is heel belangrijk voor het delen van informatie en resultaten.

Beroepseisen
Wat moet je kunnen?

Als Middenspanningstechnicus is het van belang om heel secuur te werken, omdat elke fout met deze hoge spanning direct merkbaar is. Je moet nauwkeurig kabels blootleggen en onderdelen aansluiten om storingen en veiligheidsrisico's te voorkomen. Een klein vergissinkje kan grote gevolgen hebben voor zowel de apparatuur als de veiligheid van mensen. Door je verantwoordelijkheid serieus te nemen en met uiterste zorgvuldigheid te werken, draag je bij aan een betrouwbaar en veilig elektriciteitsnetwerk, wat van onschatbare waarde is voor de samenleving.

Toelatingseisen
Wat moet je hebben?

Afhankelijk van je vooropleiding stroom je in op niveau 2 of 3

VMBO BBL, VMBO KBL, VMBO TL, HAVO

  • monteur middenspanningsdistributie niveau 2
  • monteur middenspanningsdistributie niveau 3

Kosten
Wat gaat het je kosten?

  • Wij betalen je boeken & schoolgeld!
  • Je krijgt betaald voor je gewerkte uren, schooluren worden uitbetaald of in tijd gecompenseerd! (De eerste 40 schooluren investeer je in jezelf).
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding voor de kilometers naar school en werk
  • Je krijgt gereedschap en bedrijfskleding van Goflex!
  • Je krijgt gratis extra begeleiding & cursussen zodat je alles makkelijk kunt halen!

Locaties
Waar ga je werken en leren?

Goflex heeft leerwerkplekken door het hele land. Tijdens de MBO opleiding bij Goflex, ben je ingeschreven bij een ROC bij jou in de buurt. Daar volg je één hele dag of twee avonden per week het theoretische deel van de opleiding en bent daarmee verzekerd van een erkend MBO diploma.

 

Aanmelden