Metro Rotterdam woensdag 04 april 2012
In plaats van wegsuffen in de schoolbanken koos Lars van Veen voor een leerwerktraject in de techniek bij Goflex. Over tien jaar hoopt Lars van Veen zijn eigen BV’tje in de techniek te hebben. Vooralsnog is hij druk met zijn leerwerkbaan bij Goflex.
Foto: Vincent van Dordrecht
Lars van Veen (19) had het echt helemaal gehad met vijf dagen per week naar school gaan. Na zijn vmbo kader opleiding, en een onafgeronde studie podiumbouw, besloot hij een half jaar in een supermarkt te gaan werken. Om zijn hoofd leeg te maken, en in alle rust te bedenken welke richting hij hierna zou opgaan. Want dat hij niet eeuwig vakken wilde blijven vullen, was hem al lang duidelijk. Hij wilde zich verder ontwikkelen, diploma’s halen, maar in wat…
Na een speurtocht op internet stuitte hij op de site van Goflex Young Professionals. Een opleidingsbedrijf in de techniek dat jongeren opleidt tot mbo-niveau via de Beroeps Begeleidende Leerweg. Dus geen vijf, maar slechts één dag per week naar school. De rest van de leer je terwijl je werkt bij een leerwerkbedrijf. Dat leek hem wel wat.
“Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in techniek. Vroeger vond ik het heerlijk om oude radio’s uit elkaar te halen. Ik miste alleen de kennis om ze daarna weer ín elkaar te zetten”, lacht hij. “Sinds ik bij Goflex een BOL2 traject volg, heb ik veel bijgeleerd. Monteren, onderhoud, lassen; in één schooljaar heb ik mijn niveau 2 diploma gehaald. Momenteel zit ik in het tweede jaar en loop ik stage bij Kerry, waar ik verantwoordelijk ben voor het smeren, reviseren en vervangen van de pompen van het levensmiddelbedrijf.”
Warner Rosenboom, regiomanager bij Goflex: “Veel van de jongens die bij ons een opleiding volgen, zijn uit hetzelfde hout gesneden als Lars. Ze houden van aanpakken, maar willen niet fulltime op school zitten. Vandaar dat de praktijk bij ons centraal staat. Leerlingen worden al gauw gedetacheerd bij verschillende opdrachtgevers, en intensief begeleid door coaches vanuit Goflex. Doel is om de technicus van de 21e eeuw te creëren: flexibel, goed opgeleid, breed inzetbaar, communicatief en zelfstandig.”
“Interessant voor opdrachtgevers is dat ze medewerkers flexibel kunnen inroosteren”, gaat hij verder. “Leerlingen krijgen vanaf het tweede jaar, wanneer ze van een BOL naar BBL traject stromen, direct salaris. Als je goed presteert kun je bovendien tot en met 12 procent extra prestatiebeloning verdienen.”
Lars gedijt prima onder die omstandigheden. Het geld dat hij nu al verdient, komt goed van pas. Bijvoorbeeld voor de auto die hij binnenkort, na zijn afrijden, hoopt te kopen. Maar hij geniet vooral van het al werkende leren. “Elke las is een nieuwe uitdaging. Ik vind het heerlijk om te spelen met metaal, net als vroeger met een soldeerboutje. Maar dan nu iets professioneler, en met behulp van een lasapparaat. Elk vrij uurtje op mijn leerwerkbedrijf probeer ik nog betere lasnaden te maken.”
Lars van Veen over zijn leerwerkbedrijf:
“Vijf dagen school had ik niet getrokken”
BBL-Infomarkt loodst jongeren naar leerwerkbaan
Lars van Veen kwam via internet bij Goflex terecht. Maar het opleidingsbedrijf in de techniek gaat ook zelf actief op zoek naar nieuwe medewerkers. Bijvoorbeeld door middelbare scholen te bezoeken, niet alleen de VMBO-scholieren zijn interessant maar ook op de VMBO-T en HAVO zitten leerlingen die oren hebben naar deze manier van verder leren de techniek. Door deelname aan de Skills Masters, waar jongeren iedere jaar in de praktijk brengen wat ze geleerd hebben. Maar ook door hun aanwezigheid op de BBL informatiemarkt. “Een waardevol evenement, waar jongeren die aan een BBL traject willen beginnen direct alle informatie krijgen over waar ze een goede leerwerkbaan kunnen vinden”, aldus Warner Rosenboom van Goflex.
Donderdag 19 april organiseert Actieteam WERK de derde editie van de BBL informatiemarkt met vier infopleinen, waaronder Haven & Techniek, en een algemeen plein over leren en werken voor (aankomende) studenten. Deze markt beoogt jongeren te informeren over kansrijke BBL-leerbanen. Op de pleinen presenteren verschillende organisaties zich en gaan in gesprek met de jongeren. Deze krijgen zo direct informatie over waar deze banen te vinden zijn, in welke sector de kansen het grootst zijn en wat zo’n leerwerktraject precies inhoudt. Daarnaast kunnen ze tegelijk hun CV en sollicitatiebrief laten screenen.
Bekijk hier meer over de BBL-infodag
Door: Ilja Post
Link naar het artikel: http://www.metronieuws.nl/regionaal/liever-aan-de-slag-dan-in-leslokaal/SrZldc!CwzrodCtaqtAo/