Leren en Werken in de Techniek - Utiliteit

Utiliteit is een veelgebruikte term in de techniek. Maar wat betekent het eigenlijk?

Betekenis van Utiliteit

Het woord utiliteit staat voor "nut" of "gebruik". Gebouwen die onder utiliteit vallen, zijn grote gebouwen die door meerdere mensen gebruikt worden.

Voorbeelden van Utiliteitsgebouwen

Een paar voorbeelden van utiliteitsgebouwen zijn: ziekenhuizen, zorginstellingen, gemeentehuizen, scholen, zwembaden, winkelcentra en kantoren.

Kenmerken van Utiliteitsbouw

Utiliteit is in de regel grootschaliger dan woningbouw.

Op een utiliteitsproject zijn vaak verschillende onderaannemers aanwezig, betrokken bij de constructie, beton, timmerwerk, metselwerk en de aanleg van installaties voor elektra en verwarming.

Voorbeeld Elektrotechniek in Utiliteit

Bij grote projecten is alles ook in het groot uitgevoerd. De meterkast die je thuis kent, is niet voldoende om alle elektra in zo'n groot gebouw te verdelen en regelen. Ook heb je te maken met dikkere kabels en krachtstroom om bijvoorbeeld grote pompen in een zwembad van voldoende stroom te voorzien.

Voorbeeld Installatietechniek in Utiliteit

Voor de verwarming is een andere installatie nodig dan je thuis kent. Ketels staan in technische ruimtes en pompen grote hoeveelheden warm water rond. Hier worden dikke buizen voor gebruikt met een dikke wand. Deze buizen worden ook wel dikwandig genoemd. Om deze te verbinden en te buigen zijn speciale technieken nodig, zoals lassen en warmbuigen.

Goflexers werken o.a. bij

 

Functies in de utiliteit

Onderhoud in de Utiliteit

Technische ruimtes, technische dienst en een gebouwbeheersysteem spelen een belangrijke rol bij het onderhoud van utiliteitsgebouwen.

Binnen de organisatie van grote installateurs in de utiliteit (bijvoorbeeld bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het installeren en onderhouden van technische systemen in commerciële gebouwen, kantoren, ziekenhuizen, enz.), zijn er verschillende losse functies die zich voornamelijk richten op het werk in het veld, de mensen die de installaties daadwerkelijk realiseren en onderhouden. Enkele van deze functies zijn:

Monteurs

Monteurs zijn verantwoordelijk voor het installeren, monteren en assembleren van verschillende technische systemen. Dit kan verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), sanitair, elektrische systemen, beveiligingssystemen, brandbeveiliging, en andere technische installaties omvatten.

Elektromonteurs

Elektromonteurs zijn gespecialiseerd in elektrische installaties. Ze leggen elektrische bedrading, installeren schakelkasten, voeren elektrische tests uit en zorgen ervoor dat de elektrische systemen veilig en efficiënt functioneren.

Loodgieters

Loodgieters installeren en onderhouden leidingwerk voor water, gas, riolering en andere vloeistoffen. Ze zorgen ervoor dat de sanitaire voorzieningen en systemen correct werken en voldoen aan de voorschriften.

Koeltechnici

Koeltechnici zijn gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van koel- en vriesinstallaties. Ze werken vaak aan HVAC-systemen en zorgen ervoor dat de temperatuur- en klimaatregeling in gebouwen optimaal functioneren.

Service- en onderhoudstechnici

Deze technici zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van regelmatig onderhoud en reparaties aan de geïnstalleerde systemen. Ze reageren ook op serviceverzoeken en storingen om problemen snel op te lossen en de systemen weer in bedrijf te stellen.

Projectleiders

Projectleiders coördineren het werk op locatie en zijn verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en toezicht houden op de uitvoering van projecten. Ze werken nauw samen met klanten, aannemers en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat de projecten op tijd en binnen het budget worden voltooid. 

Energiecoördinatoren

Energiecoördinatoren zijn gespecialiseerd in het beheer en de optimalisatie van energiegebruik in utiliteitsgebouwen. Ze ontwikkelen en implementeren energiebesparende maatregelen en volgen het energieverbruik op om efficiëntie te bevorderen.

Duurzaamheidsadviseurs

Duurzaamheidsadviseurs adviseren over milieuvriendelijke en duurzame oplossingen voor utiliteitsgebouwen. Ze werken aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

Technisch Tekenaars

Technisch tekenaars zijn verantwoordelijk voor het maken van gedetailleerde technische tekeningen en plannen voor de installaties en systemen in utiliteitsgebouwen.

Calculator / Kostendeskundigen

Calculators, ook wel kostendeskundigen genoemd, beoordelen de kosten van projecten, maken kostenramingen en begrotingen voor materialen en arbeid. 

Planners

Planners ontwikkelen projectplannen en werkschema's om ervoor te zorgen dat projecten tijdig en volgens de specificaties worden voltooid.

BIM-modelleurs

BIM (Building Information Modeling) modelleurs creëren en onderhouden gedetailleerde digitale modellen van utiliteitsgebouwen om het ontwerp- en bouwproces te ondersteunen.

Inbedrijfstellers

Inbedrijfstellers testen en stellen de geïnstalleerde systemen in utiliteitsgebouwen in werking om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren en voldoen aan de vereiste prestatiecriteria.